Dossier Kleinkind in twee huizen: een overzicht

dossier kleinkind

Een scheiding is een beslissing van twee mensen, met gevolgen voor een hele groep. Kinderen, als die er zijn. Maar ook voor grootouders heeft een echtscheiding soms verregaande gevolgen. Ook zij ‘verliezen’ een deel van de familie, gaan door een rouwproces en zien hoe hun kind én hun kleinkinderen worstelen met het verdriet, het gemis en alle andere emoties die erbij horen. Voor grootouders die kleinkinderen zien omgaan met de scheiding van hun ouders, is er dit dossier.

Grootouders spelen een grote rol voor de kleinkinderen bij een scheiding: ze worden een veilige haven in woelige wateren genoemd. Bij de grootouders blijft immers alles bij het oude, terwijl al de rest verandert.

Emoties verwerken

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het nieuws van de scheiding geen impact heeft. Ook grootouders worstelen met de emoties die ze voelen na de scheiding: schuld, schaamte en verdriet bijvoorbeeld, of onzekerheid, boosheid en zelfs angst. En ook als ouder van een kind dat gaat scheiden ga je door een verwerkingsproces.

In het onderzoek van Maaike Jappens getuigden grootouders ook over hoe ze het nieuws van de scheiding ervoeren. Sommigen zagen het aankomen, voor anderen was het een donderslag bij heldere hemel.

Op zoek naar informatie of advies? Hier kan je terecht als ouder van een kind dat gaat scheiden.

Steun geven aan je kind?

Bij een scheiding horen veranderingen: je kind en kleinkinderen verhuizen, je ziet ze vaker of net veel minder, er zijn ruzies en conflicten. De scheiding blijkt ook vaak een financiële dobber, waarbij de vraag rijst: welke steun geef je, kan je geven, wil je geven? Laat je je kind terug bij jou wonen, spring je vaker in voor de opvang van de kleinkinderen, ondersteun je de administratie of de klusjes in huis?

Wat betekenen grootouders voor kleinkinderen bij scheiding?

Grootouders spelen vaak een belangrijke rol bij de verwerking van de scheiding. De ouders proberen de (klein)kinderen te sparen, bij oma en opa kunnen ze zichzelf zijn.

Hoe begeleid je kinderen bij zo’n scheidngsproces? Dat verschilt per leeftijd.

Deze boekentips voor kleuters, kinderen en tieners kunnen jou en het kind ook ondersteunen in het verwerken van de echtscheiding van de ouders.

Na de scheiding

Als het stof is gaan liggen, de wonden (deels) gelikt, dan kan het gebeuren dat je kind een nieuwe relatie aangaat, al dan niet met pluskinderen. Dat levert voor grootouders soms ingewikkelde en verwarrende familiefeesten en cadeaurituelen op.

Welke rol speel je als grootouder in zo’n nieuw samengesteld gezin? En die stiefkleinkinderen, zijn die net als de jouwe… of toch niet helemaal? Grootouders getuigden hier eerlijk over.

En dan is het nog het ‘ex-schoonkind’: onderhou je daar een band mee of niet?